Doğum, ebeveynler ve aile üyeleri için mutluluk verici ve heyecanlı bir gelişmedir. Bunun yanı sıra, anneler için yalnızca mutlu bir gelişmeden daha farklı ve karmaşık duygulara sebep olabilir. Doğumdan sonra, lohusalık dönemi olarak da adlandırılan dönemde üzgün, yorgun, kaygılı, şaşkın veya bunlara benzer başka olumsuz duygular hissedebilirsiniz. Bu sürece doğum sonrası hüznü denir ve yeni annelerin birçoğu bu süreçten geçer (%50-85). Bir yandan doğum sonrası hormonal değişikler olmaya devam ederken bir yandan da yeni yaşadığınız annelik duygusunu deneyimlemeye, kendinizi anlamaya ve bebeğinizi tanımaya çalışırsınız. Bu yüzden doğumdan sonraki ilk haftalarda karmaşık duygular hissetmeniz oldukça doğaldır. Bebek sahibi olmak ve ona en iyi şekilde bakım vermeye çalışmak herkes için zordur.
Doğum sonrası hüznü döneminde neler deneyimlemeyi bekleyebilirim?
- Bebekler 24 saat boyunca bakıma ihtiyaç duydukları için kendinizi yorgun ve şaşkına dönmüş hissedebilirsiniz
- Günlük işlerinizi bile yapamayacak gibi hissedebilirsiniz
- Ağlamaklı olabilir, üzgün ve aşırı hassas hissedebilirsiniz
- Kaygılı, korkmuş, şaşkın hissedebilirsiniz
- Sinirli hissedebilirsiniz
Bebeğinizle ve kendinizle ilgili birçok soru aklınıza gelebilir:
- İyi bir anne olacak mıyım?
- Bebeğimi büyütmeyi başarabilecek miyim?
- Bütün sorumlulukların altından nasıl kalkacağım?
- Bebeğimin sıkıntısını ve ne istediğini nasıl anlayacağım? Doydu mu? Yeterince emzirdim mi?
- Vücuduma neler oluyor?

Bu dönemi daha rahat bir şekilde geçirebilmek için bazı öneriler:
- Her şeyden önce, kadınların anne olarak doğmadığını, anne olmayı öğrendiklerini unutmayın. Bu bir süreçtir ve zamanla, tecrübe ettikçe bebeğinize daha da iyi bakım verebildiğinizi göreceksiniz.
- Çoğu annenin aynı duyguları ve düşünceleri deneyimlediğini unutmayın. Doğum sonrası hüznü anormal bir dönem değildir, sizin doğum ve annelik deneyiminizde bir yanlışlık/eksiklik olduğunu göstermez.
- Psikolojik etkilerin yanı sıra fizyolojik etkiler (hormonal değişimler) hissettiğinizi unutmayın. Bu konuda doktorunuzdan daha detaylı bilgi talep edebilirsiniz. Vücudunuzda olup bitenleri anlamak sürece hakim olmak için yararlı bir adım olabilir.
- Annelik deneyimini sizden önce yaşamış yakınlarınızla (anne, akrabalar, arkadaşlar) onların doğum sonları deneyimleri, bebek bakımı ve öz bakım önerileri hakkında konuşmak faydalı olabilir.
- Öz bakımınızı es geçmemeye özen gösterin. Yeterince uyuduğunuzdan ve düzgün beslendiğinizden emin olun. Örneğin bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuyabilirsiniz. İhtiyaç hissettiğiniz anlarda kısa da olsa size iyi gelecek aktiviteler yapabilirsiniz (örneğin, birkaç sayfa kitap okumak, müzik dinlemek, kısa bir yürüyüş).
- Bütün sorumlulukları kendi başınıza üstlenmeyin. Yardıma ihtiyaç duymak çok doğaldır. Partnerinizden, aile üyelerinizden, yakınlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.
Bu süreç genellikle 2 hafta içerisinde kendi kendine son bulur. Bir süre boyunca zorlansanız da oldukça hızlı bir sürede bebeğinize, anneliğe ve yeni hayat düzeninize uyum sağladığınızı görürsünüz. Anne olarak siz ne kadar mutlu olursanız, bebeğiniz de o kadar mutlu olur. Bebeğinize en iyi bakımı verebilmek için sizin iyi hissetmeniz ilk adımdır. Bu yüzden, kendinizi gözlemlediğinizde negatif duygu ve düşünceleri uzun süredir deneyimlediğinizi görürseniz, sizin ve bebeğiniz için en iyi adım profesyonel psikolojik destek almak olacaktır.